Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

EMDR - herinneringen roepen geen heftige emoties meer op

Steeds vaker merkte ik dat ik meer en meer geëmotioneerd reageerde op nieuwe situaties die (verstandelijk gezien) niets te maken hadden met situaties uit het verleden, maar wel allerlei herinneringen en emoties opriepen aan eerdere gebeurtenissen. De emoties die naar boven kwamen waren fysiek voelbaar en leken zich op te stapelen, werden telkens heftiger. Zo heftig dat ik het ook echt als last ervaarde. Het belemmerde mij om op een normale manier te reageren als er zo’n nieuwe situatie zich voor deed.
Daar wilde ik van af. Het verleden kan ik niet veranderen, maar ik wilde het geen invloed (meer) laten hebben op het nu. Hoe kan ik die emoties uit het verleden een plaatsje geven en sterker & met meer zelfvertrouwen nieuwe situaties met verse blik en onbevangen tegemoet treden?

EMDR was de geboden therapie door Ineke.
Inzet was 4 sessies, uiteindelijk bleken we er 3 nodig te hebben.
Voor mij is EMDR een heel bijzondere en waardevolle ervaring geweest. Samen met Ineke hebben we eerst een analyse gemaakt van de herinneringen die de bewuste emoties opriepen. Een rode draad ging door het leven, de tijdlijn voor de ‘film’ werd genoteerd.


Open en met vol vertrouwen in Ineke, gingen we van start met de eerste sessie. Als beelddenker en hoog gevoelig persoon bleek het voor mij eenvoudig om herinneringen naar boven te halen en de bijbehorende emoties te voelen en opnieuw te beleven, tranen liepen over de wangen. Heel bijzonder vond ik om te ervaren dat het beeld tijdens de sessie steeds vager werd en dat de lading van de emoties verdween. De herinnering was er nog, maar werd steeds minder scherp. In de informatie die ik vooraf van Ineke had gekregen had ik er wel over gelezen dat de herinnering losgekoppeld wordt van de emotie en nu opnieuw verwerkt gaat worden. Maar die ervaring had ik in de praktijk nog niet opgedaan. In de loop van de sessie maakte verdriet, pijn en boosheid plaats voor rust. Bij elk fragment weer opnieuw.


De tip, drink veel water en schrijf je ervaringen op in een dagboek, nam ik ter harte. Hoofdpijn (werd vooraf aangegeven dat dat heel goed mogelijk was) was zeker voelbaar. Na 2 dagen werd dat minder. Mijn hersenen waren erg actief aan het werk voelde ik wel.


In de praktijk merk ik nu al dat ik op een andere manier reageer op situaties dan dat ik eerder deed.
Een nieuwe situatie benader ik nu ook echt als een nieuwe situatie en sta met meer zelfvertrouwen in het leven. Er is wonderbaarlijk geen emotie meer die om de hoek komt kijken en me herinnert aan een dreiging uit het verleden. De herinneringen uit het verleden zijn er zeker nog wel, ze roepen alleen niet meer die heftige emotie bij me op.
Ineke kan ik zeker aanbevelen, zij straalt rust uit en geeft je het vertrouwen om de kracht in jezelf weer terug te vinden. Heel erg bedankt Ineke voor jouw hulp bij mijn verwerkingsproces. Mocht er in de toekomst nog een keer wat hulp nodig zijn, dan klop ik graag weer bij je aan.

[ meer weten over EMDR? lees verder bij 'overige diensten' ]

 

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random