Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

Onverwerkte pijnlijke herinnering

Ca. 2 weken na een sessie met een cliente mailde zij mij het volgende:

Beste Ineke,
Ik wil je iets terugkoppelen en bedanken.
In de sessie die we laatst deden heb je mij heel bruikbare oefeningen meegegeven die voor mij als gevoelige beelddenker heel goed werken. 

Je gaf me de vraag mee die ik mezelf mag / kan stellen bij lastige situaties: ligt het echt binnen mijn invloedsfeer? Zo nee, kun je het dan accepteren en er anders mee omgaan? Fijn die spiegel! 

Ook deden we een oefening om om te gaan met onverwerkte pijnlijke herinneringen of angsten. Deze oefening probeer ik in de praktijk nu toe te passen. Een oefening waarbij ik heel goed voor mezelf helder kan krijgen waar een angst of gevoel vandaan komt en waar het eigenlijk over gaat.  Soms associeer ik een vervelend gevoel of pijnlijke herinnering teveel met een persoon. De oefening die je gaf helpt me om in te zien dat die herinnering niet op de persoon geplakt moet worden maar als een op zichzelf staand iets gezien moet worden. Er niks mee doen is ook een optie maar dan blijft het als een doorn in het oog in de weg liggen. Mooie analyse en theorie en voor zover nog steeds ratio die aan het werk is.
Bij het vervolg van de oefening is het tijd voor het gevoel. placematsNu mocht ik die pijnlijke herinnering aan gaan. En er denkbeeldig op gaan staan. Op een persoon plakken waar die niet thuis hoort is geen optie, niks mee doen ook niet. Ik wil ervan af.

Gisteren was er een pijnlijke herinnering die voorbij kwam door een opmerking van een persoon. Ik dacht aan jouw woorden en de oefening en ging op de herinnering ‘staan’. Een grote lading verdriet en pijn kwam los. Met steun van mijn partner die ik verteld had over de oefening, kon ik het verdriet nu verwerken en loslaten. De situatie is nu anders, de pijn hoort bij het verleden. Ik merkte dat ik, net als bij een eerdere EMDR ervaring de herinnering niet weg was, maar dat wel de pijnlijke emotie er van af was. Er kwam lucht en ruimte voor in de plaats.

 

Dankjewel Ineke voor de handvaten! Heel goed bruikbaar. 

[ NB - Met deze cliënte heb ik onder meer met 'matjes' gewerkt om haar te helpen voelen, matjes zoals op de bijgevoegde foto ]

 

 

 

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random