Logo Inham uitgeknipt zonder Nei

De 3 bomen

Er waren eens 3 bomen...
Lees hier het bekende verhaal van Evert Landwaard over omgaan met verlies:

Er waren eens drie bomen, die alle drie in een hevige storm een grote tak waren kwijtgeraakt.
De drie bomen waren elk op een andere manier met hun verlies omgegaan. Jaren later ging ik de bomen weer opzoeken. Gisteren heb ik ze teruggevonden en met hen gesproken.

De eerste boom rouwde nog steeds om zijn verlies en zei ieder voorjaar als de zon hem uitnodigde om te groeien: "Nee, dat kan ik niet want ik mis een belangrijke tak." Ik zag dat hij klein was gebleven en in de schaduw stond van de andere bomen. De zon drong niet meer tot hem door. De wond was duidelijk zichtbaar en zag er naakt uit. Het was het hoogste punt van de boom. Hij was niet meer verder gegroeid.

De tweede boom was zo geschrokken van de pijn dat hij snel had besloten om het verlies te vergeten. Hij was moeilijk te vinden, want hij lag op de grond. Een voorjaarsstorm had hem doen omwaaien. Hij had zijn greep op de aarde verloren. De plek van de wond was moeilijk te vinden. Deze zat verstopt achter een heleboel vochtige bladeren en lag daar te rotten.

De derde boom was ook erg geschrokken van de pijn en de leegte in zijn lijf en hij rouwde om zijn verlies. Het eerste voorjaar toen de zon hem uitnodigde om te groeien, had hij gezegd: "Dit jaar nog niet." Toen de zon het tweede voorjaar weer terugkwam met de uitnodiging, had hij gezegd: "Ja zon, verwarm mij zodat ik mijn wond kan verwarmen. Mijn wond heeft warmte nodig opdat ze weet dat ze erbij hoort." Toen de zon het derde voorjaar weer terugkwam, sprak de boom: "Ja zon, laat mij groeien. Ik weet dat er nog zoveel te groeien is." De derde boom was ook moeilijk te vinden, want ik had niet verwacht dat hij zo groot en sterk zou zijn geworden. Gelukkig heb ik hem herkend aan de dichtgegroeide wond die vol trots in het zonlicht werd gehouden.

Dit verhaal van Evert Landwaard is een metafoor over omgaan met verlies en verdriet. boom
Je zou kunnen zeggen dat de derde boom op de juiste manier omgaat met verlies. Maar dit is niet de enige juiste manier. De reacties en gedragingen van mensen die verlies doormaken verschillen van persoon tot persoon. Niet voor iedereen is rouwen als boom 3 haalbaar. De manier van rouwen is geen vrije keus, maar hangt af van vele factoren. Hoe oud is de boom, in welke omgeving staat hij, wat heeft hij al meer meegemaakt in zijn leven.  En soms is extra verzorging en hulp voor een boom, de rouwende, wenselijk. 

Je bent welkom.

Wil je hier over verder praten? Neem dan contact op en vertel over jouw boom en de storm die daar aan vooraf ging!

Welkom

iets voor u?

Wilt u meer informatie, of eens van gedachten wisselen om te zien of Praktijk Inham iets voor u kan betekenen?
Maak dan nu een afspraak voor een eerste gesprek. 

Neem contact op